Skip to content

Prezentarea organizaţiei

Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentala, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990 şi are în prezent 31 de cluburi în care activează peste 1000 de cetăţeni (voluntari şi membri).

Misiunea APD este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice. Domeniile de interes ale APD sunt: îmbunătăţirea relaţiei între alegători şi aleşi, corectitudinea procesului electoral, educaţia civică, participarea cetăţenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparenţa instituţiilor publice şi controlul societăţii civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.

Prin voluntarii săi, care activează în cele 29 de judeţe, APD a determinat modificarea legii electorale în ceea ce priveşte statutul observatorului intern, a observat alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale din 1992 până în prezent (în ţară şi, din 2004, şi în regiune), a organizat forumuri de candidaţi (pentru prima oara în România), întalniri între politicieni şi grupuri de interese pentru elaborarea unor proiecte de lege, seminarii pe tema educaţiei şi participării civice.

Activitatea de educaţie civică a Asociaţiei include publicarea şi distribuirea de materiale informative – aproximativ 100.000 de exemplare pe an. Una dintre cele mai importante astfel de publicaţii realizate de APD este “Cartea albastră a democraţiei”, un ghid care conţine date şi coordonate ale parlamentarilor şi informaţii despre cele mai importante instituţii ale statului şi mecanismele democratice. Acest material are deja patru editii, adică pentru legislaturile 1992-1996, 1996-2000, 2000-2004 si 2004-2008.

Proiectul de rezistenţă

Monitorizarea alegerilor din România şi din regiune realizată de APD a început încă din anul 1992, când, în urma unei campanii de advocacy susţinute, organizaţia a reuşit modificarea legislaţiei electorale în sensul introducerii instituţiei observatorului intern. De atunci, APD a monitorizat fiecare moment electoral din Romania, inclusiv referendumul pentru modificarea Constitutiei (octombrie 2003), referendumul pentru demiterea preşedintelui Romaniei (mai 2007), alegerile locale (iunie 2008), alegerile parlamentare (noiembrie 2008), alegerile europene (iunie 2009) şi alegerile prezidentiale (noiembrie – decembrie 2009). În cei 17 ani de monitorizare a alegerilor, APD a recrutat şi instruit peste 37.000 observatori.

Efortul APD de monitorizare a momentelor electorale, include, începand din anul 2000, şi o componentă de monitorizare a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.

În plus, APD este membru fondator al ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations), o reţea de organizaţii cu expertiză în domeniul monitorizării alegerilor şi, din 2006, asigură Secretariatul General al acesteia. Prin intermediul ENEMO, APD a participat la misiuni de monitorizare în tari din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Asia Centrală.

Date de contact

  • Adresă: B-dul Maresal Al. Averescu nr.17 – în incinta Complexului Social de Servicii “Sf. Ecaterina” – Pavilion F, Et. 3, Sector 1, Bucuresti
  • Telefon: 0744 688 163
  • E-mail: apd@apd.ro
Detalii pe site-ul organizaţiei:

http://www.apd.ro

Trimite mai departe acest articol

Informează-ţi prietenii virtuali prin:

  • Delicious
  • Digg
  • Newsvine
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati

Păreri

Feedback-ul vizitatorilor.

Nu au fost scrise păreri legate de acest articol.

Trackbacks

Site-uri ce au menţionat despre acest articol.

Alte site-uri nu au menţionat despre acest articol.

Ce părere ai?

Completează formularul următor şi apasă TRIMITE.