Prezentarea organizaţiei:
Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi (CCEG) are misiunea de a integra o perspectiva ecologică în dezvoltarea societăţii civile româneşti prin proiecte, activităţi de informare şi educare, cooperare naţională, regională şi internaţională.
CCEG a luat fiinţă în septembrie 1996 pe baza unui proiect pilot derulat pe parcursul a trei ani, de FNPE ALBATROS Galati în parteneriat cu ECO-COUNSELLING LUXEMBURG şi ECO-COUNSELLING AUSTRIA. Proiectul a fost finanţat de Ministerul Mediului Luxemburg şi Ministerul Afacerilor Externe Luxemburg. Proiectul iniţial a fost continuat din anul 2000, pe baza unor propuneri de proiecte. CCEG este afiliat cu Forumul Ecologiştilor din România (2005), Reţeaua Neguvernamentală a Mării Negre, Coaliţia Natura 2000, Asociaţia Europeană de Consultanţă Ecologică (Observator din 1997), Punct Naţional Focal pentru Danube Environmental Forum (DEF), Membru în Comitetul de Conducere al Forumului de Mediu al Dunării din 1998, Membru al Biroului European de Mediu (Environmental European Bureau, Bruxelles) în Grupa de Lucru pentru Apa, Punct Naţional Focal pentru Environmental European Bureau.
Obiectivele CCEG sunt:
- Formarea unei mentalităţi general pozitive şi active de protejare a resurselor existente, de integrare armonioasă a activităţilor umane în echilibrul planetei, de protecţie precum şi de refacere a ceea ce s-a distrus deja.
- Facilitarea comunicării şi colaborării între organizaţiile neguvernamentale, autorităţi publice, mass-media, specialişti, industrie, oameni de afaceri şi publicul larg, în vederea rezolvării problemelor existente.
- Înfiinţarea unei reţele naţionale de birouri de consultanţă ecologică care să pună în aplicare, la toate nivelele, proiectele practice de refacere şi menţinere a echilibrului natural.
Proiectul de rezistenţă
Sera Ecologică Tip Piramidă este un proiect Finantat de Ministerul Mediului si Ministerul Afacerilor Externe din Luxemburg, realizat de CCEG în colaborare cu Departamentul de Cercetare si Dezvoltare a Psihologiei si
Parapsihologiei Galati, care desfãsoarã cu echipe de voluntari diferite cercetãri asupra efectului de serã, asupra plantelor, cristalelor de cuart, alimentelor, apei, bateriilor electrice etc. Rezultatele obtinute în urma
cercetãrii, sunt analizate de cãtre specialistii de la INTERMEDIU din cadrul Facultãtii de Chimie. Prin aceasta se urmãreste în mod special analiza efectului de serã, precum si posibilitãti de valorificare a surselor de energie
neconventionalã. Lansarea proiectului a avut loc in 2007, eveniment la care a participat si ministrul Mediului din Luxemburg, iar aceasta constructie a costat 10.000 de euro.
Dupa doi ani de experimente, in care au tinut in interiorul unei piramide flori, legume sau arbusti, specialistii au observat ca plantele cresc de trei ori mai repede decat cele tinute in aer liber, iar productia de legume este cu 180%-250% mai mare. De remarcat, spun ecologistii din Galati, ca acest lucru nu se datoreaza neaparat efectului de sera, ci mai degraba campului energetic al piramidei.
CCEG a descoperit aceste piramide ecologice in Elvetia si in Luxemburg şi cu sprijinul elvetienilor, care au furnizat detaliile tehnice, si cu fonduri primite din partea statului Luxemburg, ecologistii din Galati au construit aceasta piramida-sera. Este vorba, de fapt, despre niste sere al caror invelis este confectionat dintr-un material plastic special, in care sunt aduse si studiate plante, multe dintre ele ecologice. În punctul G al piramidei sunt asezate pietre semi-pretioase care au rol de a acumula energie, in urma efectului de piramida. Pietrele ulterior retransmit energia catre plantele din incinta piramidei, ceea ce are un efect stimulator asupra cresterii.
Vopsea cu aluminiu: “In zilele noastre, efectul de sera nu mai este o necunoscuta. Piramida poate produce insa efecte nebanuite vreodata de cineva. Tocmai de aceea, de doi ani, ea este folosita pentru studierea efectului sau asupra vegetatiei”, spune Petruta Moisi, sefa Centrului de Consultanta Ecologica Galati. Pentru ca energia piramidei sa-si faca simtita prezenta, specialistii sustin ca este necesar ca fiecare detaliu sa fie bine cantarit si calculat. Spre exemplu, vopseaua piramidei de la Galati contine aluminiu, ceea ce face ca, datorita capacitatii de stocare a energiei, efectul de piramida sa fie amplificat.
“Avem o experienta vasta in domeniu. Galatiul si-ar putea face un nume daca aceasta piramida ar fi exploatata. Chiar am sfatuit recent un vecin sa-si construiasca stupii sub forma de piramida, ceea ce a si facut. In scurt timp, el a constatat ca albinele sunt mai sanatoase, iar productia de miere crescuse cu 60%”, spune Stelian Chivu, cercetator la Centrul de Consultanta Ecologica Galati. De cand a fost construita, piramida a trecut prin diverse etape. In prima faza s-au organizat actiuni de constientizare ecologica a efectului de sera.
Un nuc uscat a inverzit: “Au venit elevi de la diverse scoli din judet si au adus plante, de care au avut grija aici. Efectul de sera s-a simtit foarte bine. Chiar daca erau udate, din cauza temperaturilor extrem de ridicate ele cresteau foarte inalte, subtiri si apareau apoi bolile foliare. Mai mult, si copacii din imprejurimi sunt atrasi de piramida. Un nuc are trei crengi principale, dintre care doua crengi s-au uscat, iar una a inverzit”, sustine Stelian Chivu.
Apele menajere, filtrate de piramida: Piramida poate fi folosita si la filtrarea apelor menajere. “Am lucrat la un proiect ce urmarea ca terenul de sub piramida sa fie folosit pentru filtrarea apelor menajere. Insa nu am putut obtine fonduri. Totodata, s-a creat o adevarata furtuna birocratica pentru obtinerea unor avize”, spune Petruta Moisi. Totusi, un astfel de proiect, de filtrare a apelor menajere cu ajutorul efectului de piramida, a fost deja initiat in cateva comune galatene. Piramida a fost “implicata” si intr-un alt proiect care incearca sa demonstreze ca o microdelta artificial construita, cu un anumit tip de vegetatie, filtreaza intr-un grad foarte ridicat apele reziduale. Acest plan a fost pus in practica in localitatea Mastacani, judetul Galati, si urmeaza sa fie extins si in alte sate. “Austria a demonstrat ca bazinele construite cu vegetatie, in special stuf, rogoz, papura si nisip, filtreaza apele reziduale in proportie de 90%”, mai spune Petruta Moisi.
Efecte vizibile: Orice forma geometrica bidimensionala sau tridimensionala modifica campurile existente in apropierea sa. Piramida este una dintre formele geometrice usor de construit si cu efecte destul de puternice si vizibile. Sub o piramida, laptele rezista mai multa vreme fara sa se acreasca. La fel, fructele nu se strica si se pastreaza proaspete. Ghivecele cu flori si braul de verdeata din jurul piramidei au o durata mai mare de viata si sunt mai rezistente la frig.
Date de contact
- Adresă: str. Basarabiei, nr. 2, loc. Galaţi, jud. Galaţi
- Telefon: 0236 499 957
- E-mail: eco@cceg.ro
Detalii pe site-ul organizaţiei:
Păreri
Feedback-ul vizitatorilor.
Trackbacks
Site-uri ce au menţionat despre acest articol.
Alte site-uri nu au menţionat despre acest articol.
Foarte frumos spus. Pot distribui pe pagina mea de facebook?
Sigur că da. Chiar vă rugăm! Mulțumim.
Buna ziua
numarul de telefon nu mai este valabil , mailul se intoarce inapoi , pagina la care faceti referire nu exista
cum se poate lua legatura cu d-voastra ?
ma intereseaza un tratament in piramida
va multumesc