Prezentarea organizaţiei:
Renăscută în 1990, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“, cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, se face repede cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate. În 1993, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ este singura mişcare cercetăşească din România reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout care numără în prezent peste 28.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii. În 2011 în România, peste 2.278 de membri şi-au desfăşurat activitatea în 63 de filiale.
Misiunea Cercetăşiei în societatea româneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate.
Aceasta se realizează prin:
- Implicarea tinerilor într-un proces educativ non-formal, pe toată durata anilor în care se formează ca indivizi.
- Utilizarea unei metode specifice, care face din fiecare individ principalul agent al propriei dezvoltări ca persoană încrezatoare, motivată, responsabilă şi deschisă.
- Sprijinirea tinerilor în stabilirea unui sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale şi individuale, aşa cum sunt ele exprimate prin Promisiune şi Lege.
Proiectul de rezistenţă
Misiunea cercetăşiei este de a crea o lume mai bună, şi aceasta porneşte de la nivelul local. Pornind de la moto-ul „Gândeşte global, acţionează local!”, cercetaşii fac tot posibilul pentru a se implica în comunităţile în care trăiesc pentru a schimba lucrurile în bine.
Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul global „Daruri pentru pace” al cărui scop a fost identificarea nevoilor societăţii la nivel de comunitate şi luarea unor măsuri active pentru a răspunde acestor nevoi, tocmai pentru ca fiecare comunitate are propriile necesităţi şi probleme ce trebuie rezolvate. „Darurile pentru pace” au acoperit o arie vastă de activităţi, de la construirea de fântâni în Kenya, la educarea copiilor analfabeţi din India, de la plantarea de noi păduri până la ajutorarea unor comunităţi afectate de incendii.
În România, au existat mai multe proiecte desfăşurate sub umbrela „Daruri pentru pace” printre care menţionăm Camp Asău şi Ajutor pentru Sâncrai.
Despre Camp Asău 2005: centrul local ‘Orion’ Miercurea Ciuc, în perioada 29 iulie 2005 – 7 august 2005 a susţinut o acţiune de voluntariat desfăşurată în comuna Asău, judeţul Bacău, în urma inundaţiilor din 12 iulie 2005. Ca în fiecare an, C.L Orion avea programat în perioada iulie – august campul de formare ce urma să se desfăşoare în acel an în Masivul Piatra Craiului. Baza campului era deja stabilită şi participarea centrului local era deja confirmată când, pe 12 iulie 2005, viitura a lovit atât de puternic Valea Asăului încât 143 de case au fost distruse, 3000 de persoane au fost evacuate, 15 poduri şi 16 km de şosea au fost grav avariate, izolând satele Apa Asău şi Păltinişu de Asău timp de 6 săptămâni.
Decizia a fost una spontană. Participarea nici nu s-a pus în discuţie pentru un grup de 16 cercetaşi, care acceptând misiunea de voluntariat au ajuns în zona calamitată cu un camion al armatei şi s-au cazat pe un deal din apropierea satului. Şocul a fost resimţit abia când s-a ajuns la faţa locului, tragedia fiind cu mult mai mare decât ne puteam imagina. Întregul sat era un amalgam de garduri, bolovani şi lemne aduse de ape, case distruse sau inundate şi pline de mâl, pagubele estimate de către autorităţi, ridicându-se la 6,4 milioane euro.
Munca a fost elaborată într-o strânsă legătură cu autorităţile locale. Astfel, 6 familii de bătrâni complet lipsite de ajutor sau rude, au beneficiat de sprijinul nostru în vederea eliminării efectelor dezastrului. Acţiunea s-a mutat apoi în amonte cu 6 km, la Şcoala Bartea din comuna Apa Asău, avariată parţial de viitură, unde am salvat o parte din lambriuri, mobilier, rechizite şi sobe de ceramică de sub dărâmături şi am mutat biblioteca şcolii în biserica din localitate. Aici, acţiunea s-a încheiat cu o seară cercetăşească dedicată copiilor care studiază în această şcoală, cu cântece, jocuri şi jucării aduse special pentru ei. La finalul perioadei petrecute pe vale s-a împărţit aproximativ 50 de pachete sinistraţilor din zonele izolate, conţinând alimente, apă minerală şi dulciuri, obţinute din sponsorizări de la firme particulare.
Ajutor pentru Sâncrai a fost un proiect social desfăşurat de Centrul Local „Axente Sever” din Alba Iulia între 1-2 decembrie 2006. Scopul acestuia a fost ajutarea copiilor instituţionalizaţi din Centrul de Plasament Sâncrai să se integreze în societate, acest scop fiind realizat prin jocuri şi activităţi ce s-au desfăşurat în scoli (cum a fost expoziţia de desene şi scenete) şi prin faptul ca la acest proiect au participat un număr mare de tineri cercetaşi din toată ţara. Prin acest proiect s-a crescut vizibilitatea problemelor copiilor de la Centrul de Plasament în comunitate, care a dus la creşterea activităţilor de ajutorare pentru ei şi, de asemenea, scăderea procentului de marginalizare în societate.
Date de contact
- Telefon: 0723 723 827
- E-mail: contact@scout.ro
- Adresă: P-ţa. Valter Mărăcineanu, nr. 1-3, intrarea 5, camera 397, sector 1, Bucureşti
Detalii pe site-ul organizaţiei:
Trackbacks
Site-uri ce au menţionat despre acest articol.
Alte site-uri nu au menţionat despre acest articol.
Păreri
Feedback-ul vizitatorilor.
Nu au fost scrise păreri legate de acest articol.