Skip to content

Prezentarea proiectului:

Metoda SMART de Politici Publicewww.politicipublice.ro ) este o metodă de implicare civică şi realizare de politici publice, dezvoltată de Centrul de Dezvoltare SMART, prin intermediul căreia se pot semnala probleme şi se pot identifica soluţii. Ea a fost lansată oficial în 2010 şi până în 2011 a generat 4 poveşti de succes. Ele sunt diferite în abordare şi rezolvare, arătând cât de creativ poţi fi dacă vrei să te implici în rezolvarea unor probleme din comunitate:

  1. Mobilitate urbană: în urma unei intâlniri cu studenţii din Universitatea Dunarea de Jos, s-a propus pentru prima oară înlocuirea semafoarelor cu sensuri giratorii către primaria Galaţi.
  2. Pe o strada din Galati s-a format o groapă mare sub asfalt, care punea în pericol traficul, riscând să se surpe oricând. Formularul online de semnalare a unei probleme pe www.politicipublice.ro permite publicarea unei poze. Aşadar, a fost semnalată problema, s-au publicat poze cu groapa precum şi harta unde se află ea. Fiind o problemă urgentă, s-a trimis şi un email la primărie. În trei zile, groapa a fost astupată cu pietriş.
  3. Educaţia nonformală în şcoală: s-a propus către Ministerul Educatiei să se trimită recomandări unităţilor şcolare, încurajându-le să se implice în parteneriate cu ONG-uri şi firme pentru a iniţia proiecte de educaţie nonformală. Ministerul a răspuns făcând referire la noua lege a educaţiei naţionale care, în spiritul descentralizării, lasă libertatea fiecărei şcoli de a-şi alege partenerii educaţionali şi tipurile de activităţi, inclusiv cele nonformale.
  4. A patra poveste de succes vizează un parc de cartier din Galaţi pe care locatarii din zonă au dorit sa-l amenajeze, însă nu avut materiale. Aşadar, s-a recomandat primăriei să-l realibiliteze, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Totuşi, au oferit instrucţiuni despre ce trebuie făcut pentru a beneficia de ajutor: locatarii trebuie să se asocieze într-o asociaţie de locatari/proprietari prin care să semneze un contract cu primăria şi astfel ei pot primi material săditor şi sprijin.

Putem genera schimbare în comunitate, iar Metoda SMART de Politici Publice ne scuteşte de timp şi bani pentru a ne implica.

Instrucţiuni

Trebuie doar să semnalezi probleme şi să identifici soluţii. Vei vedea însa că este foarte greu să găseşti soluţii bune la probleme de interes public. De aceea este nevoie de creativitate, iar Metoda SMART permite discuţii constructive în mediul online dar şi offline, între persoane cu educaţie şi abilităţi diferite. La final, se preiau ideile cele mai bune de soluţii şi se pun pe masa autorităţilor publice, dar cetăţenii sunt cei care au ultimul cuvânt de zis, aprobând sau nu răspunsul sau reacţia autorităţilor.

Detalii pe site-ul proiectului:

http://www.politicipublice.ro

Trimite mai departe acest articol

Informează-ţi prietenii virtuali prin:

  • Delicious
  • Digg
  • Newsvine
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati

Păreri

Feedback-ul vizitatorilor.

Nu au fost scrise păreri legate de acest articol.

Trackbacks

Site-uri ce au menţionat despre acest articol.

Alte site-uri nu au menţionat despre acest articol.

Ce părere ai?

Completează formularul următor şi apasă TRIMITE.